Obliczanie rocznego zużycia i kosztów energii

Obliczanie rocznego zużycia i kosztów energii

Brak komentarzy do Obliczanie rocznego zużycia i kosztów energii

Wykonaj następujące kroki w celu obliczenia rocznego zużycia energii danego sprzętu elektronicznego. To nic trudnego, wystarczy znajomość podstawowych zasad.

Musisz oszacować ilość godzin pracy danego urządzenia w ciągu jednej doby. Najłatwiej jest z lodówką, bo ta dziennie pracuje 24 h. Jeśli wiesz ile korzystasz z urządzenia na co dzień, to sprawa jest ułatwiona, ale jeśli chcesz pomnożyć ten wynik razy ilość dni miesiąca, to pamiętaj, że nie będziesz mieć poprawnych wyników bo nie codziennie oglądasz tv tyle samo czasu. Na przykład, jeśli wiesz, że normalnie oglądasz tv około 4 godziny dziennie, to możesz oszacować miesięczne i roczne koszty.

Kolejny krok to znajdź moc urządzenia, ilość watów produktu. Istnieją trzy sposoby, aby znaleźć moc w watach, jest ono wytłoczone na urządzeniu,  moc większości urządzeń jest zwykle umieszczone na dolnej lub tylnej części urządzenia lub na jego tabliczce znamionowej. Moc w watach wynosi maksymalny pobór mocy przez  to urządzenie. Wiele urządzenia posiadają szereg ustawień, więc rzeczywista ilość mocy  zależy od ustawienia. Na przykład, zestaw radiowy przy wysokim poziomie głośności zużywa więcej energii niż przy niskim poziomie głośności. Wentylator ustawiona na wyższą prędkość zużywa więcej energii niż na niższą prędkość.

Znajdź dzienne zużycie energii za pomocą następującego wzoru:
(w watach x Godziny Używane dziennie) ÷ 1000 = Dzienne kilowatogodzinę (kWh) konsumpcji

Znajdź rocznego zużycia energii według następującego wzoru:

Dzienne zużycie kWh x liczba dni stosowanego rocznie = roczne zużycie energii

Znajdź roczny koszt uruchomienia urządzenia za pomocą następującego wzoru:
Roczne zużycie energii x stopień wykorzystania kWh = rocznych kosztów uruchomienia urządzenia

Przykłady:

I. Po powyższe kroki, znajdź koszt roczny na prowadzenie czajnik elektryczny.
1. Oszacowanie czasu wykorzystywane: czajnika stosowane kilka razy w ciągu dnia, w ciągu około 1 godziny całkowitej.
2. Moc: THE moc jest na etykiety i jest umieszczona przy 1500 W.
Zdjęcie z etykietą z czajnikiem elektrycznym pokazujący moc w watach 1500.
3. Dzienne zużycie energii:
(1500 x 1 W) ÷ 1000 = 1,5 kWh
4. Roczne zużycie energii: Czajnik jest używany niemal codziennie przez cały rok.
1,5 kWh x 365 = 547,5 kWh
5. koszt roczne: Szybkość sieci jest 11 centów za kWh.
547,5 kWh x $ 0,11 / kWh = $ 60.23 / rok

II. Czynności opisane powyżej, znaleźć roczny koszt obsługi niszczarki papieru.
1. Oszacowanie czasu wykorzystywane Niszczarka stosuje się przez około 15 minut w ciągu dnia (0,25 godziny).
Etykieta z niszczarki wykazujące 120 woltów i 3 amperów.
2. Moc: THE mocy nie jest określona na etykiecie, a pobór prądu elektrycznego jest wymieniony na 3 amperów.
120V × 3A = 360W
3. Dzienne zużycie energii:
360 W ÷ 1000 x 0,25 = 0,09 kWh
4. Roczne zużycie energii: Niszczarka jest stosowany raz na tydzień (52 dni w roku).
0,09 kWh x 52 = 4,68 kWh
5. Koszt roczny w obsłudze: Stopa Narzędzie to jest 11 centów za kWh.
4,68 kWh x $ 0,11 / kWh = $ 0,51 / rok

About the author:

Leave a comment

Back to Top